Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Klein gerij Dogkar Jan Peeters

Klein gerij Dogkar Jan Peeters, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV 1985-0102
BouwperiodeOnbekend
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentRijtuigen
Hoofdgroep2-wielige voertuigen
TypologieKlein gerij Dogkar Jan Peeters

Het betreft een boerenrijtuig op veren, licht van uitvoering. Met een gerij ging men boodschappen doen, naar de molen, de graanhandelaar, de smid, of bracht men de koffers weg naar het station.
De melkboer ventte er ook mee van deur tot deur, alsook de bakker met zijn van rekken voorziene voertuig. De koehouder ventte in de stad nog tot in de jaren 60 en de groenteboer bezat "speelkarren" waarmee hij 's morgens vroeg naar de markt trok.
Al deze lichtere karren waren reeds voorzien van enkele of dubbele vering die zowel in de lengte als dwars de schokken opvingen.
Hoog op de wielen was dit een kar gedragen door bladveren onder de uitlopende berries. het boerengerij diende meestal voor de zondagse uitstap naar de kerk. er zijn wel haken voorzien op de lijsten voor duigen of beugels op te zetten waarover een 'zeil' kan getrokken worden.

Gebruik.
Eenvoudig boerengerij voor personenvervoer.
Met dit gerij deed men boodschappen, naar de molen, de graanhandelaar, de smid, of bracht men koffers naar het station voor de op pensionaat zijnde kinderen. De meer gegoede boer had zulke rijtuigen in zijn bezit.

Afmetingen.
Bruto- maten: L X B X H: 414cm X 173cm X 170cm
Spoorbreedte: 147cm
Breedte wielband: 5,8cm
Diameter: 133cm

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen