Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Hoogkar

Hoogkar, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV 2004-0010
Bouwperiodecirca 19de eeuw
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentLand- en tuinbouwvoertuigen
Hoofdgroep2-wielige voertuigen
TypologieHoogkar

Alle landbouwers die over voldoende geldmiddelen beschikten als gevolg van een lonend bedrijf, gebruikten voor de oogst een afzonderlijke, grote kar, ‘langkar’ of ‘hoogkar’ genoemd. Kleine boeren hadden niet altijd een hoge kar en gebruikten ter vervanging een aardkar.
Het was voornamelijk in de oogsttijd dat de hoge kar uit de schuur of het karhuis werd gehaald om de graan- en hooioogst van het veld of de weide naar de hoeve te voeren.
Bij het inhalen van de oogst werd in de Antwerpse Kempen vóór en achter op de kar een hek geplaatst waartegen de lading kon steunen. Op de hoogte van de bovenrand van de zijplanken werd boven het wiel een beschermhout aangebracht, om te voorkomen dat de lading op de wielen zou slepen.
De hoge kar werd ook gebruikt voor het vervoer van bieten, aardappelen, dieren, steenkolen en meststoffen. In deze gevallen is het eerder als vrachtvervoermiddel te bestempelen.
De boer gebruikte de hoogkar, voorzien van hoepel en huif, wanneer hij ter bedevaart trok met een groep of naar een bruiloft ging met zijn familie, of als hij naar een andere hoeve verhuisde.
Ook het vervoer van een overledene naar de kerk gebeurde met dit kar type.

Gebruik.
Bij de oogst.
Gebruik van haken en ogen onder de wagen bewijzen dat door ook lasten konden geborgen worden in kettingen, bakken of jutten doeken, die onder de kap niet gewenst waren omwille van geur of giftigheid.

Afmetingen.
Bruto- maten: L X B X H: 465cm X 210cm X 185cm
Spoorbreedte: 154cm
Breedte wielband: 8cm
Diameter: 156cm

Opmerkingen.
Bodem te vervangen, voor en achterbord ontbreken.

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen