Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Voermanswagen A. Gommers

Voermanswagen A. Gommers, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV1970-7037
Bouwperiode1924
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentHandelsvoertuigen
Hoofdgroep4-wielige voertuigen
Subgroepvoermanswagen
TypologieVoermanswagen A. Gommers

Een voermanswagen is een door paarden getrokken vierwielige vrachtwagen, gebruikt in agrarisch en commercieel verband. Het gaat doorgaans om zwaargebouwde, geveerde voertuigen die ontworpen werden voor de handel in grote hoeveelheden koopwaar en zware vrachten, zoals zakken graan, kolen, vlas en meststoffen. Om de ladingcapaciteit te vergroten kon de wagen voorzien worden van zijleesten en opzetborden. Een voermanswagen werd vaak opgetuigd als een huifkar, waarbij zowel de lading als de voerman tegen weer en wind beschermd werden.
Een voerman dreef één of meerdere keren per week handel tussen de dorpen en de naburige stad. Zijn wagen werd eveneens gebruikt als een bodewagen voor goederenverzendingen, bestellingen en boodschappen voor de dorpsbewoners. Bestelde en vervoerde goederen werden doorgaans in bestelhuizen afgeleverd en opgehaald. Veelal waren dat de panden van de bodediensten zelf of cafés.
Deze voermanswagen met bestuurderscabine met afneembare kap werd vermoedelijk vanaf 1930 door voerman A. Gommers gebruikt voor de handel in kolen op de route Nieuwmoer - Antwerpen.

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen