Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Kinderwagen

Kinderwagen, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV2019-0015
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentRijtuigen
Hoofdgroep4-wielige voertuigen
Subgroepkinderwagen
TypologieKinderwagen

Beschrijving

OpbouwGetrokken, vierwielig (vooraan: 8 spaken, 4 velgen; achteraan: 10 spaken, 5 velgen) ongeveerd voertuig. Voor- en achterstel met een asdam en een ingelaten ijzeren as. Draaipunt in het voorstel (onder: asdam, tangarmen, draairing; boven: draairing aan steunbalken).
Fragmenten van de bak waaronder 2 zijladders, een voorbord en een achterbord.
De kleurstelling van deze wagen is groen, rood en geel.

Een kinderwagen is een geduwd of getrokken, twee- of vierwielig voertuig, hoofzakelijk bedoeld als buitenspeeltuig voor kleine kinderen. De constructie en de vormgeving is vaak gebaseerd op een rijtuig of een boerenwagen. Een kinderwagen wordt doorgaans met een bok bespannen, wat beter bekend staat onder de noemer bokkenwagen of -rijtuig.
Het gebruik van dit type voertuig is waarschijnlijk tot het einde van de achttiende eeuw beperkt gebleven tot de elite en zou pas na het ancien régime langzamerhand doorsijpelen naar bredere lagen van de bevolking.
De kinderwagen werd zowel door wagenmakers als door rijtuig- en speelgoedfabrikanten ontworpen en gebouwd. De rijtuigenfabrikanten en later de fabrieken van buitenspeelgoed namen internationale rijtuigmodellen als voorbeeld, terwijl de kinderwagens van plaatselijke wagenmakers op het platteland eerder ontleend waren aan voertuigen die op de boerderij aangetroffen werden.

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen