Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Vrachtwagen Harrie van Casteren

Vrachtwagen Harrie van Casteren, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV2016-0022
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentHandelsvoertuigen
Hoofdgroep4-wielige voertuigen
Subgroepvrachtwagen
TypologieVrachtwagen Harrie van Casteren

De term vrachtwagen verwijst naar een verscheidenheid aan landvoertuigen op wielen, met eigen aandrijving of door één of meerdere trekdieren voortbewogen, hoofzakelijk gebruikt voor het transport van (bulk)goederen of personenvervoer. Met paarden ingespannen vrachtwagens worden door een voerman gemend.

Deze met paarden bespannen vrachtwagen was eigendom van het Tilburgse transportbedrijf HaCas Transport. Het bedrijf werd in 1906 door Harrie van Casteren opgericht voor het transport van allerhande grondstoffen. Zo vervoerde hij kolen naar de Tilburgse textielfabrieken en zou rond 1910, bij aanvang van de graafwerken voor de aanleg van het Wilhelminakanaal, ook het transport van zand op zich nemen. Rond 1943 legde de tweede generatie van Casteren de focus op het transport van textielgrondstoffen. Rond 1950 werden goederen georganiseerd in een veembedrijf of pakhuis.
Hoewel Harrie van Casteren reeds vóór de Tweede Oorlog over een gemotoriseerde vrachtwagen beschikte, zou het bedrijf tot 1962 ook op paardenkracht blijven vertrouwen.

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen