Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Stoomspuit Beduwé

Classificatie

RegistratienummerV2018-0001
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentHandelsvoertuigen
Hoofdgroep4-wielige voertuigen
Subgroepstoomspuit
TypologieStoomspuit Beduwé

Beschrijving

OpbouwGetrokken, vierwielig (vooraan: 12 spaken, 6 velgen; achteraan: 12 spaken, 6 velgen) geveerd voertuig. Draaipunt in het voorstel (draaistel), voorwielen draaien geheel onder de wagen door. Voor- en achterstel met ijzeren as en 2 enkele bladveren (veerhanden, veerstroppen). Draaistel en trekwerk uit 2 draairingen, ijzeren voorbalk met trekhaken, trekijzers, disselboomkoker. Rem (achterwielen).
Stoommachine, brandweerspuit en bok gemonteerd tussen 2 ijzeren berriebomen. Machine van achter naar voor: ketel, stoomcilinder, vliegwiel, pomp, drukketels en koppelstukken brandslangen (perszijde en zuigzijde). Bok (ijzeren leuning) met schulp.
De kleurtelling van dit rijtuig is groen met gele wielen en koperen onderdelen.

Een stoomspuit is een door paarden getrokken vierwielig brandweervoertuig, waarop waterpompen zijn geplaatst die door stoom worden aangedreven. In de tweede helft van de negentiende eeuw werden stoompuiten ter vervanging van handpompen ontwikkeld. Dit mobiele brandbestrijdingsmiddel illustreert de gestage overgang van de door paarden getrokken wagens naar gemotoriseerd vervoer en vormt een combinatie van een wagen, een stoommachine en een brandweerspuit.
Dit voertuig is afkomstig van de Luikse firma Beduwé. Vanaf 1873 startte het bedrijf met de productie van stoomspuiten die op internationaal vlak aan alle grote steden verhandeld zouden worden. Bij de opkomst van de motorbrandspuit waren de hoogdagen van Beduwé voorbij en in 1952 sloot de fabrikant voorgoed zijn deuren.

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen