Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Arrenslee

Arrenslee, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV 2007-0605
BouwperiodeOnbekend
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentRijtuigen
Hoofdgroep0-wielige voertuigen
TypologieArrenslee

Paardenslee + berries
De arreslee heeft een zitbank voor 2 à 3 personen.
De zitplaats voor de menner is aan de achterzijde. De remmen kunnen vanaf de achterzijde bediend worden met de voeten: om te stoppen of om bij te sturen.

Materialen en afwerking.
De slee heeft een bordeau ondertoon, op de houten onderdelen werden schilderingen aangebracht.

Gebruik.
Een slee is een rijtuig dat op glij-ijzers is geplaatst met als doel personen of goederen te verplaatsen over sneeuw en ijs. Een slee kan worden geduwd of getrokken door personen of dieren, zoals paarden of honden. Deze slee wordt getrokken door een paard en kan 2 à 3 personen vervoeren.
In de tijd dat het grootste deel van het vervoer nog met paard en wagen plaatsvond, werd er tijdens de strenge winters een oplossing gezocht voor vervoer over het ijs. Vaak kon je over het ijs hele stokken afsnijden, dus werd er graag gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.
De traditionele rijtuigen werden vaak omgebouwd tot een slee of nagebouwd met dezelfde kenmerken. Aanpassingen waren niet alleen nodig voor het ruituig, maar ook de paardenhoeven moesten anders beschermd worden. Tegen het uitglijden op het ijs werden de paarden 'op scherp' gezet. Het tuig werd vaak vrolijk versierd en uitgerust met bellen.

Afmetingen.
Bruto- maten: L X B X H: 205cm X 115cm X 112cm

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen