Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Tilbury Boerengerei

Tilbury Boerengerei, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV 1973-2445
BouwperiodeBouwjaar: 1914
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentRijtuigen
Hoofdgroep2-wielige voertuigen
TypologieTilbury Boerengerei

Aan de voorzijde van de kar lopen de draagbalken verder door dan de karbak, ook de laadvloer loopt op deze plaats door, deze vormen de schoot. Aan beide zijde van de schoot bevindt zich een opstapje.
De laadbak bestaat uit twee zijborden. Er is geen voorbord aanwezig, maar de kar wordt aan de voorzijde afgeschermd door een verticale plank die zich aan de voorzijde van de schoot bevindt. De laadbak heeft wel een achterbord.
Het boerengerij staat hoog op de wielen. De kar wordt gedragen door halve veren onder de uitlopende berries. De wielen hebben een diameter van 143 centimeter en zijn voorzien van vetassen met moer en splitpen, ze worden met elkaar verbonden door een vierkanten metalen as met afgeschuinde hoeken. De wielen hebben 7 velgen en 14 spaken en een zichtbare kromte.

Materialen en afwerking.
Alle houten en metalen onderdelen hebben een zwarte laklaag als afwerkingslaag. De velgen, spaken, veren, e.a. werden voorzien van witte biezen. De kapkar heeft een zwarte kap. De kap werd voorzien van rechthoekige zijramen een een rond achterraampje.
Dit gerij is gemaakt naar een tekening van Jef Augustijns - Nieuwmoer, leraar was Adriaan Wuyts (vakschool Essen).
Restauratie is voor een gedeelte uitgevoerd door Louis Verhoeven en verder afgemaakt in eigen atelier.

Gebruik.
Het betreft een tweepersoons geveerd rijtuig voor plezierritten, marktbezoek, visites en voor de zondagse uitstap naar de kerk.

Afmetingen.
Bruto- maten: L X B X H: 284cm X 180cm X 240cm
Spoorbreedte: 154cm
Breedte wielband: 5cm
Diameter: 143cm

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen