Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Sjees

Sjees, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV 1973-2444
Bouwperiode1914
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentRijtuigen
Hoofdgroep2-wielige voertuigen
TypologieSjees

Het woord sjees is vermoedelijk een verbastering van het Franse woord 'chaise'.
In deze sportkar is slechts plaats voor 2 personen. De zwarte kap van leerdoek of verlakt leer, kan neergevouwen worden. Het betreft een tweewielig rijtuig. Het is hoog van model, met kleine bak. De bak is voorzien van een bank en is bekleed met stof. Vóór de bank staat een voorscherm waaraan een schootkleed kon worden vastgemaakt, die de personen op de bank beschermt tegen de regen. Aan het voorscherm is de zweepkoker bevestigd.
Het paard loopt tussen de gebogen berries die voorzien zijn van een opstaptrede.
Het voertuig is enkel geveerd, zowel in dwarse als langse richting. De wielen hebben een diameter van 128 centimeter, ze zijn voorzien van patentassen, in een gesloten cilindrische muilband. De wielen hebben 7 velgen en 14 spaken. Ze hebben een duidelijk zichtbare kromte.

Materialen en afwerking.
Zowel de metalen en de houten onderdelen hebben een zwarte lak als afwerkingslaag. Op bepaalde onderdelen, zoals de veren en de spaken werden lichtblauwe biezen getrokken. De stofering in het interieur en de kap zijn ook zwart.

Gebruik.
De sjees werd gebruikt door de gegoede burger of boer. Tot aan de Tweede Wereldoorlog reed de boer met zijn sjees op zon- en hoogdagen naar de kerk en op de marktdagen naar de markt in de nabijgelegen stad. Familiebezoek, kermissen, processies en bedevaarten waren andere gelegenheden om met de sjees uit te rijden. Ook werd de sjees wel eens gebruikt als trouwgerij. De sjees begeleidde de boer en zijn familie op zijn niet-alledaagse bezigheden.

Afmetingen.
Bruto- maten: L X B X H: 362cm X 174cm X 159cm
Spoorbreedte: 150cm
Breedte wielband: 5,4cm
Diameter:138cm

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen