Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Tonneau

Tonneau, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV 1972-2369
BouwperiodeBouwjaar: 1920
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentRijtuigen
Hoofdgroep2-wielige voertuigen
TypologieTonneau

De Tonneau werd gebouwd op elliptische veren. Ze werd op een krukas geplaatst, de onderbak hangt op deze manier tussen de as. Ze is voorzien van doorlopende bomen, deze lopen langs de bak van de kast tot aan de achterzijde.
De veren werden bevestigd onder de bomen met veerhanden en boven de krukas met veerstroppen. De wielen hebben een diameter van 128 centimeter, ze zijn voorzien van patentassen, in een gesloten cilindrische muilband. De wielen hebben 7 velgen en 14 spaken en hebben een duidelijk zichtbare kromte.
Deze tonneau heeft een remsysteem.
Bij de tonneau staan de bankjes in de lengterichting, zodat de menner altijd half gedraaid moet rijden.
Vooraan de bak werd de Tonneau voorzien van bevestigingspunten voor lampen.

Materialen en afwerking.
De houten onderdelen hebben een zwarte afwerkingslaag. Op de velgen en spaken werden rode biezen aangebracht. De metalen onderdelen hebben geen zichtbare afwerkingslaag. De zittingen in het interieur werden bekleed met zwart leder.

Gebruik.
Met de stijgende populariteit van de brik in de 19de eeuw, groeide ook de aandacht voor het comfort van de passagiers. Uitgaande van deze nieuwe behoefte kwam uit de brik de tonneau tot ontwikkeling. De tonneau kan dan ook gezien worden als een luxe rijtuig voor personen. De bak van de tonneau heeft de vorm van een tonnetje.
De tonneau was een geliefd rijtuig bij gouvernantes, dames en kinderen, maar eveneens bij de notabelen, zoals dokters, veeartsen of notarissen. Op elke buitenplaats had men er wel één staan.

Afmetingen.
Bruto- maten: L X B X H:363cm X 173cm X 167cm
Spoorbreedte: 153cm
Breedte wielband: 4cm
Diameter: 128cm

Opmerkingen.
Restauratie 1996.

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen