Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Vlaamse Aardkar

Vlaamse Aardkar, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV 1988-0043
HerkomstNossegem
Bouwperiode1880 - 1930
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentLand- en tuinbouwvoertuigen
Hoofdgroep2-wielige voertuigen
SubgroepKipbare tweewielkarren
TypologieVlaamse Aardkar

Afmetingen

Spoorbreedte150 cm

Beschrijving

VeringNee
RemNee
OpbouwAardkar, twee wielen, lamoenframe scharnierbaar bevestigd met karbak, sponnenzijbord en afneembaar voor- en achterbord
DefinitieAardkar met rongenzijbord en afneembaar voor- en achterbord

De aardkar is een kar met een laadvermogen van ca. 1000 kg, die de boer elk jaargetijde gebruikt. Groenvoeder, strooisel voor de stal, mest, bieten en hout wordt ermee vervoerd. Zelfs bij het inhalen van de oogst wordt ze in bepaalde omstandigheden gebruikt. Vrachten die men niet met de kruiwagen kan vervoeren worden op de aardkar gelegd. Meestal ziet men ze echter niet buiten de onmiddellijke nabijheid van hoeve en veld. In streken waar geen ploeg- of egslede bekend is, of althans in mindere mate gebruikt wordt, dient deze kar voor het vervoer van eg en ploeg en wanneer ze bij de oogst gebruikt wordt, rust men ze ook uit met de bijhorige onderdelen, die op de oogstkar moeten staan.
Deze kar staat bij de boer winter en zomer klaar om, wanneer nodig, ingespannen te worden. Het meest dient ze voor vervoer van mest en alvorens stro veelvuldig in gebruik kwam in de stal, ook voor het aanvoeren van strooisel (heide en dennennaalden) en aarde, die met de mest vermengd werden of als droge bodemlaag onder de dieren in de potstal gestrooid werden. Ze dient eveneens voor het vervoer van allerlei losse materie, zand, keien enz.

Afmetingen.
Bruto- maten: L X B X H: 480cm X 207cm X 167cm
Spoorbreedte: 152cm
Breedte wielband: 7cm
Diameter: 139cm

Opmerkingen.
2004 restauratie:
1X spaak - 7X velgstuk

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen