Trefwoorden
Objectcategorie 1













Objectcategorie 2





Locatie van bewaring

Driewielskar met snak

Driewielskar met snak, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV 81.0026
HerkomstWolvertem
Bouwperiode1950
Locatie van bewaringMuseum voor de Oudere Technieken

Typologering

Objectcategorie 1karren
Objectcategorie 23-wielige voertuigen
Objectnaamdriewielskar
TitelDriewielskar met snak

Afmetingen

Spoorbreedte151 cm

Beschrijving

VeringNee
RemJa
OpbouwDriewielkar, twee achterwielen, één klein voorwiel draaibaar bevestigd met de draagbomen met voorschoot. Kipbare karbak, sponnenzijbord, opzetborden en afneembaar voor- en achterbord.
DefinitieDriewielige landbouwkar met kipbaar laadvlak en rechte draagbomen.
BeschrijvingEen driewielskar is een driewielige kipbare kar, hoofdzakelijk gebruikt voor volumineuze stortladingen. De type voertuig is waarschijnlijk in de achttiende eeuw ontwikkeld in het zeekleigebied van Nederland en Vlaanderen als voertuig voor zware stortladingen, waarvoor het gebruik van een boerenwagen te omslachtig was.
Vanaf het einde van de negentiende eeuw tot het midden van de twintigste eeuw kwamen er twee hoofdtypen voor: enerzijds de driewielskar met berrieconstructie en anderzijds de driewielskar met langboomconstructie.
In het zuidwestelijk zeekleigebied, met ondermeer de provincie Zeeland en de provincie Oost-Vlaanderen, kwamen tot in het eerste kwart van de twintigste eeuw twee soorten driewielskarren voor, welke omstreeks die tijd elders al waren verdwenen. Beide types waren gebaseerd op de driewielskar met berrieconstructie.

Enerzijds bestond een klein model driewielskar met, zoals een kruiwagen, een groot vast voorwiel tussen de berriebomen. Dit type werd ook aangeduid als ‘oud model’ of ‘brouetkar’. Deze kar, met verder een kleine rechthoekige bak gebouwd op twee rongblokken, kwam eveneens in de provincie Groningen voor.
Anderzijds bestond er een nieuwer model, waarbij het vast voorwiel plaats maakte voor een klein zwenkwiel onder het snak van de berriebomen, waaraan ook het trekwerk was verbonden. Afhankelijk van de streek en de functie kende dit type verschillen in constructie en afwerking. Zo kon de bak voor grote stortladingen, zoals grond en mest, met opzetborden worden verhoogd. Bij volumineuze lasten, zoals hooi, stro en vlas, werden zijleesten toegevoegd die de bak verbreedden en de wielen vrijhielden van de last.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen