Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Omnibus

Omnibus, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV 2014-0001
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentHandelsvoertuigen
TypologieOmnibus

De omnibus (‘voor iedereen’) was medio negentiende eeuw de voorloper van onze huidige bus. Passagiers konden in deze grote overdekte wagens op twee lang gerekte banken tegenover elkaar plaatsnemen voor een rit in de stad of tussen twee bij elkaar gelegen steden. In grotere steden in het buitenland werden er vaak nog banken op het dak geplaatst.

In België en omliggende landen werden privémaatschappijen opgericht voor dit georganiseerde reizigersvervoer. Zo ook de firma De Roeck, die onder andere de verbinding Gent-Schelderode uitbaatte in de tweede helft van de 19e eeuw. Schelderode was de hoofdplaats van het ‘Land van Rode’ dat tot het graafschap Aalst behoorde.

De razendsnelle technische vooruitgang betekende ook al snel weer het einde van de door paarden getrokken omnibus. Eind 19e eeuw werden in steden rails aangelegd en voertuigen konden al snel elektrisch of met een verbrandingsmotor worden aangedreven. De bussen, trams en metro’s in het huidige stadsbeeld zijn het ons bekende vervolg.

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen