Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Klein gerij Tweewielkar Vosselaar

Klein gerij Tweewielkar Vosselaar, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV 2010-0003
Bouwperiodeonbekend
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentHandelsvoertuigen
Hoofdgroep2-wielige voertuigen
TypologieKlein gerij Tweewielkar Vosselaar

Het betreft een boerenrijtuig op veren, licht van uitvoering. Met een gerij ging men boodschappen doen, naar de molen, de graanhandelaar, de smid, of bracht men de koffers weg naar het station.
De melkboer ventte er ook mee van deur tot deur, alsook de bakker met zijn van rekken voorziene voertuig. De koehouder ventte in de stad nog tot in de jaren 60 en de groenteboer bezat "speelkarren" waarmee hij 's morgens vroeg naar de markt trok.
Al deze lichtere karren waren reeds voorzien van enkele of dubbele vering die zowel in de lengte als dwars de schokken opvingen.
Hoog op de wielen was dit een kar gedragen door bladveren onder de uitlopende berries. het boerengerij diende meestal voor de zondagse uitstap naar de kerk. er zijn wel haken voorzien op de lijsten voor duigen of beugels op te zetten waarover een 'zeil' kan getrokken worden.

Gebruik.
De tweewielkarren werden veel gebruikt om goederen naar de stad of naar de markt te brengen, maar ook om personen te vervoeren. Als bescherming tegen regen en wind werden dan houten of ijzeren hoepels over de kar geplaatst waarover een linnen huif gespannen werd.
Deze tweewielkar betreft een hoge vrachtkar, visserskar, soort gerij op veren, waarmee een visser uit de Clinge (Waasland) zijn visgerij vervoerde

Afmetingen.
Bruto- maten: L X B X H: 478cm X 172cm X 166cm
Spoorbreedte: 146cm
Breedte wielband: cm
Diameter: 126cm

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen