Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Stootkar

Stootkar, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV 2007-0633
BouwperiodeOnbekend
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentHandelsvoertuigen
Hoofdgroep2-wielige voertuigen
TypologieStootkar

Deze stoot- of handkar bestaat uit een raamwerk, opgebouwd uit berriebomen en verbindingsregels. Op de verbindingsregels werden bodemplanken genageld.
Er bevindt zich geen steun onder het laadvlak.
Het laadvlak kan voorzien worden van zijschotten. Er bevinden zich aan elke zijkant bevestigingsringen (type b) voor de rongen van de zijschotten. De kar heeft twee wielen en is niet geveerd. De wielen worden verbonden door een metalen as gevat in een houten asdam. De wielen hebben een diameter van 118 centimeter, ze zijn voorzien van vetassen (type a), zonder muilband (type d). De wielen hebben 6 velgen en 12 spaken. En hebben een zichtbare kromte.

Materialen en afwerking.
De houten onderdelen hebben een blauwgrijze kleur. De metalen onderdelen hebben geen zichtbare afwerkingslaag.

Gebruik.
De stootkar of handkar is een tweewielkar die door één persoon voortgeduwd werd, al dan niet met de hulp van een trekhond die onder de kar liep. De handkar werd soms voorzien van één berrie met handsteun, of zoals in dit geval van twee berries.
De handige handkar werd veel gebruikt door kleine zelfstandige ambachtslui (timmerman, metselaar, schilder, loodgieter) die er hun materiaal mee vervoerden. Handelaars gebruikten de kar om met groenten of vis naar de markt of van huis tot huis te gaan.

Afmetingen.
Bruto- maten: L X B X H: 360cm X 161cm X 118cm
Spoorbreedte: 123cm
Breedte wielband: 6,9cm
Diameter: 118cm

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen