Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Stootkar

Stootkar, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV 2007-0632
BouwperiodeOnbekend
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentHandelsvoertuigen
Hoofdgroep2-wielige voertuigen
TypologieStootkar

Deze stoot- of handkar bestaat uit een raamwerk, opgebouwd uit berriebomen en verbindingsregels. Op de verbindingsregels werden bodemplanken genageld.
Het laadvlak is voorzien van afneembare zijschotten. Er bevinden zich aan elke zijkant twee bevestigingsringen (type b) voor de rongen van de zijschotten. De kar heeft twee wielen en is enkel geveerd (type a). De veren werden bevestigd onder de langbomen met veerhanden en boven de dubbele as (type c1) met veerstroppen (type a). De wielen hebben een diameter van 85 centimeter, ze zijn voorzien van vetassen (type a), zonder muilband (type d). De wielen hebben 6 velgen en 12 spaken. En hebben een zichtbare kromte.

Materialen en afwerking.
De houten onderdelen hebben een blauwgrijze kleur. De metalen onderdelen hebben geen zichtbare afwerkingslaag.

Gebruik.
De stootkar of handkar is een tweewielkar die door één persoon voortgeduwd werd, al dan niet met de hulp van een trekhond die onder de kar liep. De handkar werd soms voorzien van één berrie met handsteun, of zoals in dit geval van twee berries.
De handige handkar werd veel gebruikt door kleine zelfstandige ambachtslui (timmerman, metselaar, schilder, loodgieter) die er hun materiaal mee vervoerden. Handelaars gebruikten de kar om met groenten of vis naar de markt of van huis tot huis te gaan.

Afmetingen.
Bruto- maten: L X B X H: 367cm X 154cm X 85cm
Spoorbreedte: 128cm
Breedte wielband: 7,5cm
Diameter: 85cm

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen