Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Steekkar

Steekkar, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV 2007-0623
BouwperiodeOnbekend
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentHandelsvoertuigen
Hoofdgroep2-wielige voertuigen
TypologieSteekkar

Het houten raam bestaat uit twee regels tussen twee stijlen. Dit raam staat nagenoeg verticaal op de twee gietijzeren wielen. Deze wielen worden verbonden door een ronde as (type c4). De bomen zijn onderaan recht. Het zijn twee hefbomen waarvan de steunpunten de wielen zijn. Omdat ze veel te lijden hebben, worden ze door metalen stroken versterkt. Onderaan bevindt zich een schuin, min of meer horizontaal ijzeren laadvlak dat op het houten raam bevestigd werd. Het betreft een metalen laadvlak met enkel een omranding, het centrale gedeelte is open. De bevestiging op het raam gebeurde door doorlopende metalen stroken. Deze lopen tot halverwege de twee stijlen.
Onder het houten raam bevinden zich aan de onderzijde van de twee stijlen driehoekige steunen. Door deze steunen kan de steekkar horizontaal gelegd worden.

Materialen en afwerking.
De houten onderdelen vertonen een blauwe- grijze kleur, de metalen onderdelen hebben geen zichtbare afwerkingslaag. Deze kleuren werden veelvuldig gebruikt als afwerkingslaag bij voertuigen omdat: zwart bij metalen is uit roestwerende voorzorg. De basis voor zwarte verf is immers roetzwart, koolstof of grafiet. Rood en groen, de basisstoffen waren goedkoop, uit eigen regio was er meekrap voor de rode kleur en oker, wede en wouw als kleurpigment.

Gebruik.
Draagvermogen: 200kg à 250kg

Afmetingen.
Bruto- maten: L X B X H: 44cm X 54cm X 147cm

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen