Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Gerij brandspuit Essen

Gerij brandspuit Essen, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV 2007-0174
Bouwperiodegebruikt tot 1939
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentHandelsvoertuigen
Hoofdgroep2-wielige voertuigen
TypologieGerij brandspuit Essen

De draagbalken dragen de karbak, de berries werden onder de karbak geschroefd en bevinden zich dus aan de binnenzijde van de draagbalken. Aan de voorzijde van de kar lopen de draagbalken verder door dan de karbak, ook de laadvloer loopt op deze plaats door, deze vormen de schoot. Vooraan, onder de berries bevinden zich steunen (type a). Aan de rechter zijde van de schoot bevindt zich een opstapje.
De laadbak bestaat uit twee zijborden (type b), gesteund door 5 rongen. De rongen werden bevestigd volgens type b. Er is geen voorbord aanwezig, maar de kar wordt aan de voorzijde afgeschermd door een verticale plank die zich aan de voorzijde van de schoot bevindt. De laadbak bevat evenmin een achterbord. Aan de binnenzijde is het raamwerk betimmerd met planken.
De kar heeft twee wielen en is enkel geveerd (type a).De veren werden bevestigd onder de langbomen met veerhanden en boven de as (type c2) met veerstroppen.
De wielen hebben een diameter van 134 centimeter en zijn voorzien van vetassen met splitpen (type b) in een cilindrische muilband (type c).De wielen hebben een zichtbare kromte. Ze hebben 7 velgen en 14 spaken.

Gebruik.
De tweewielkarren werden veel gebruikt om goederen naar de stad of naar de markt te brengen, maar ook om personen te vervoeren. Als bescherming tegen regen en wind werden dan houten of ijzeren hoepels over de kar geplaatst waarover een linnen huif gespannen werd.
Kar met brandspuit, gebruikt tot 1939.

Afmetingen.
Bruto- maten: L X B X H: 453cm X 174cm X 157cm
Spoorbreedte: 154cm
Breedte wielband: 6,8cm
Diameter: 134cm

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen