Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Tweewielbeerkar

Tweewielbeerkar, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV 2000-0028
BouwperiodeRond 1923
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentLand- en tuinbouwvoertuigen
Hoofdgroep2-wielige voertuigen
TypologieTweewielbeerkar

Het onderstel van de tweewielbeerkar is meestal gelijk aan dat van een aardkar. De laadbak is nu vervangen door een dichte bak met luik en tapgat. Het tapgat is in onze streken meestal in de achterwand, met een gewone “stek” afgesloten. De recentere utvoeringen hebben een kraan, een schuif of tapkranen. We bezitten er ook met een aftapgat in de bodem. De inhoud, variërend van 800 tot 900 l. wordt over een spreiplank op het veld of weide gelost.

Sommige boeren behelpen zich met een goedkopere oplossing: de “zeikkist”. Deze wordt dan op de aardkar gezet en vastgebonden met een zeel. In de vooroorlogse tijd (WO II ) hield een boer zoveel stuks vee als de grootte van het bedrijf toeliet. Weiland en akkerbouw waren vooral bestemd voor het verbouwen van veevoeder. Het aantal koeien dat men met de opbrengst van het bedrijf kon houden, kwam ongeveer overeen met 1 koe per ha landbouwgrond. Er was toen absoluut geen sprake van overbemesting, integendeel, de boeren kwamen wat graag de beerput ruimen van de burgerij.

De keuterboer behielp zich echter op vindingrijke wijze en op een meer economische manier. Hij vervaardigde een soort kist die precies paste in de bak van zijn aardkar. De keuterboer had dan ook niet de pretentie te spreken van een beerkar. Het was voor hem gewoon een “zeikkist”.

De beerkar bepaalde ook het dorpsbeeld, en was onmisbaar. Men gaf nog 2 BEF voor de inhoud van een beerput. Regelmatig moest hij geledigd worden want overlopen waren er niet voorzien en aansluiting op het rioleringsnet daar was in een dorp niets van te merken.

Afmetingen.
Bruto- maten: L X B X H: 444,5cm X 200cm X 157cm
Spoorbreedte: 151,4cm
Wielbreedte: 9,5cm
Diameter: 132cm

Opmerkingen:
Restauratie in 2000.

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen