Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Driewielbeerkar

Driewielbeerkar, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV 1993-0344
BouwperiodeOnbekend
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentLand- en tuinbouwvoertuigen
Hoofdgroep3-wielige voertuigen
TypologieDriewielbeerkar

Het onderstel is meestal gelijk aan dat van de aardkar. De laadbak is nu vervangen door een dichte bak met luik en tapgat. Het tapgat is in onze streken meestal in de achterwand, met een gewone “stek” afgesloten. De recentere utvoeringen hebben een kraan, een schuif of tapkranen. We bezitten er ook met een aftapgat in de bodem. De inhoud, variërend van 800 tot 900 l. wordt over een spreiplank op het veld of weide gelost.
Sommige boeren behelpen zich met een goedkopere oplossing: de “zeikkist”. Deze wordt dan op de aardkar gezet en vastgebonden met een zeel.
In de vooroorlogse tijd (WO II ) hield een boer zoveel stuks als de grootte van het bedrijf toeliet. Weiland en akkerbouw waren vooral bestemd voor veevoeder. Het aantal koeien dat men met de opbrengst van het bedrijf kon houden, kwam ongeveer overeen met 1 koe per ha landbouwgrond. Er was toen absoluut geen sprake van overbemesting, integendeel, de boeren kwamen wat graag de beerput ruimen van de burgerij.
De keuterboer behielp zich echter op vindingrijke wijze en op een meer economische manier. Hij vervaardigde een soort kist die precies paste in de bak van zijn aardkar. De keuterboer had dan ook niet de pretentie te spreken van een beerkar. Het was voor hem gewoon een “zeikkist”.
De beerkar bepaalde ook het dorpsbeeld, en was onmisbaar. Men gaf nog 2 BEF voor de inhoud van een beerput. Regelmatig moest hij geledigd worden want overlopen waren er niet voorzien en aansluiting op het rioleringsnet daar was in een dorp niets van te merken.

Gebruik.
De driewielkar gebruikte men als het land zeer nat was (drie steunpunten in plaats van twee) en ook voor drachtige merries die moeilijk tussen de berries konden.

Afmetingen.
Bruto- maten: L X B X H: 395cm X 205cm X 155cm
Spoorbreedte: 161cm
Breedte wielband: grote wielen: 10cm, klein wiel: 11cm
Diameter: grote wielen 141cm, klein wiel: 40cm

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen