Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Stootkar beenhouwer

Stootkar beenhouwer, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV 1992-0002
BouwperiodeOnbekend
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentHandelsvoertuigen
Hoofdgroep2-wielige voertuigen
TypologieStootkar beenhouwer

Deze stoot- of handkar bevat een lattenbodem en geen berries, deze werden ook nooit voorzien. De kar werd evenmin voorzien van een steun.
Het laadvlak heeft geen voorzieningen voor de bevestiging van zijschotten. De kar heeft twee wielen en is enkel geveerd (type a).De veren werden bevestigd onder de langbomen met veerhanden (type a1) en boven de dubbele as (type c2) met veerstroppen (type a).De wielen hebben een diameter van 92 centimeter, ze zijn voorzien van vetassen (type a), zonder muilband (type d).De wielen hebben 6 velgen en 12 spaken. En hebben een zichtbare kromte.

Gebruik.
De stootkar of handkar is een tweewielkar die door één persoon voortgeduwd werd, al dan niet met de hulp van een trekhond die onder de kar liep. De handkar werd soms voorzien van één berrie met handsteun, of zoals in dit geval van twee berries.
De handige handkar werd veel gebruikt door kleine zelfstandige ambachtslui (timmerman, metselaar, schilder, loodgieter) die er hun materiaal mee vervoerden. Handelaars gebruikten de kar om met groenten of vis naar de markt of van huis tot huis te gaan.
Dit betreft een stootkar van beenhouwer voor vervoer op korte afstand van vleeskwartieren.

Afmetingen.
Bruto- maten: L X B X H: 132cm X 136cm X 92cm
Spoorbreedte: 106cm
Breedte wielband: 5,4cm
Diameter: 92cm

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen