Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Stootkar

Stootkar, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV1988-0111
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentHandelsvoertuigen
Hoofdgroep2-wielige voertuigen
Subgroepstootkar
TypologieStootkar

Afmetingen

Bruto lengte326 cm
Bruto breedte142 cm
Bruto hoogte108 cm
Spoorbreedte114 cm

Beschrijving

OpbouwMet de hand geduwd, tweewielig (12 spaken, 6 velgen) ongeveerd voertuig. Een onderstel met een ijzeren as en houten schoren. Berriestel (2 berriebomen, 6 scheien) doorlopend tot handbomen. Een laadvlak met 2 afneembare zijleren (4 rongen in rongbeugels, 1 plank) en een voorbord. 1 opklapbare stoksteun.
De kleurstelling van deze kar is blauw met grijze wielen.

Een handkar is een met de hand voortbewogen, doorgaans lichtgewicht, tweewielig gebruiksvoertuig. Men onderscheid twee hoofdtypes: de stootkar en de trekkar.
Dit type handkar wordt een stootkar genoemd en wordt hoofdzakelijk voortbewogen door met de hand het voertuig te duwen, al dan niet met de hulp van een trekhond. Kenmerkend voor de stootkar zijn twee doorlopende berriebomen of handbomen. De opbouw kon sterk verschillen en was meestal aangepast aan de noden van de gebruiker. De stootkar werd veel gebruikt door kleine zelfstandige ambachtslui, zoals de timmerman, metselaar, schilder of loodgieter die er hun materiaal mee vervoerden. Daarnaast werd deze handkar voor allerhande klein transport gebruikt.
Kort na 1950 won de tweewielige trekkar met een stalen frame op luchtbanden aan populariteit. De handkarren met houten wielen bleven wel in gebruik, soms zelfs tot in de jaren tachtig van de twintigste eeuw.

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen