Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Scharensliep

Scharensliep, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV 1986-0001
BouwperiodeOnbekend
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentMobiele machines
Hoofdgroep2-wielige voertuigen
TypologieScharensliep

Onder het rondtrekkende volk, waren er buiten de kermismensen, ook 'scharensliepers'. Ze kwamen jaarlijks in het dorp en hadden meestal een vaste standplaats waar hun woonwagen ondergebracht werd. Van daaruit trokken zij het dorp in met hun 'scharensliep' Buiten het scharen slijpen vertinden zij ook lepels, vorken en messen die toen nog uit ijzer bestonden en hun tinlaag verloren hadden.
De scharenslijper zit op een plank tussen de tramen van zijn kar. Met behulp van lange trappers doet hij het groot vliegwiel draaien dat via een riem de slijpsteen voor hem in beweging brengt. Binnen handbereik bevinden zich een kleine bankschroef, een aambeeldje en een gereedschapsbakje.
De scharenslijper was één van de laatste vaklui die met zijn kar van deur tot deur ging om messen en scharen te slijpen.

Afmetingen.
Bruto- maten: L X B X H: 238cm X 110cm X 170cm

Opmerkingen.
Deze scharenslijper is een gift 1986 van de familie Van Poppel - Michielsen uit Roosendaal. Zij kwamen hier veel in de streek. Gerrit Stierf op 78-jarige leeftijd en meneer Van Poppel bracht met haar zonen de scharensliep naar ons museum.
Zie: L. Jordaens, Het Karrenmuseum, Een wandeling door mijn dorp, Essen, 2001, pp.122,123.
Jaarboek Spycker 1986.

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen