Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Gerij Thijs Jan

Gerij Thijs Jan, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV 1982-0012
BouwperiodeOnbekend
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentRijtuigen
Hoofdgroep2-wielige voertuigen
TypologieGerij Thijs Jan

Het betreft een boerenrijtuig op veren, licht van uitvoering. Met een gerij ging men boodschappen doen, naar de molen, de graanhandelaar, de smid, of bracht men de koffers weg naar het station.
De melkboer ventte er ook mee van deur tot deur, alsook de bakker met zijn van rekken voorziene voertuig. De koehouder ventte in de stad nog tot in de jaren 60 en de groenteboer bezat "speelkarren" waarmee hij 's morgens vroeg naar de markt trok.
Al deze lichtere karren waren reeds voorzien van enkele of dubbele vering die zowel in de lengte als dwars de schokken opvingen.
Hoog op de wielen was dit een kar gedragen door bladveren onder de uitlopende berries. het boerengerij diende meestal voor de zondagse uitstap naar de kerk. er zijn wel haken voorzien op de lijsten voor duigen of beugels op te zetten waarover een 'zeil' kan getrokken worden.

Gebruik.
Veegerij, kan dienen als gerij voor de groenteman, melkboer, bakker, kon eveneens dienst doen voor personenvervoer. Als bescherming tegen regen en wind werden dan houten of ijzeren hoepels over de kar geplaatst waarover een linnen huif gespannen werd.

Afmetingen.
Bruto- maten: L X B X H: 482cm X 180cm X 179cm
Spoorbreedte: 154cm
Breedte wielband: 6,9cm
Diameter: 130cm

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen