Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Gerij van de melkboer

Gerij van de melkboer, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV 1966-1802
BouwperiodeCirca 1890
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentHandelsvoertuigen
Hoofdgroep2-wielige voertuigen
TypologieGerij van de melkboer

Gerij van de koeboer uit de Nationalestraat, van Aert, hij ventte sinds 1981. Het voertuig werd gebruikt voor klein melkverkoop huis aan huis, evenals voor personenvervoer.

Het betreft een boerenrijtuig op veren, licht van uitvoering. Met een gerij ging men boodschappen doen, naar de molen, de graanhandelaar, de smid, of bracht men de koffers weg naar het station.
De melkboer ventte er ook mee van deur tot deur, alsook de bakker met zijn van rekken voorziene voertuig. De koehouder ventte in de stad nog tot in de jaren 60 en de groenteboer bezat "speelkarren" waarmee hij 's morgens vroeg naar de markt trok.
Al deze lichtere karren waren reeds voorzien van enkele of dubbele vering die zowel in de lengte als dwars de schokken opvingen.
Hoog op de wielen was dit een kar gedragen door bladveren onder de uitlopende berries. het boerengerij diende meestal voor de zondagse uitstap naar de kerk. er zijn wel haken voorzien op de lijsten voor duigen of beugels op te zetten waarover een 'zeil' kan getrokken worden.

Afmetingen.
Bruto- maten: L X B X H: 448cm X 180cm X 188cm
Spoorbreedte: 161cm
Breedte wielband: 5,8cm
Diameter:142cm

Opmerkingen.
Restauratie 2006, André Brosens.

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen