Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Engelse Beerkruiwagen

Engelse Beerkruiwagen, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV 1982-0028
BouwperiodeOnbekend
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentLand- en tuinbouwvoertuigen
Hoofdgroep1-wielige voertuigen
TypologieEngelse Beerkruiwagen

De Engelse beerkruiwagen bevat een houten bak met 2 schotten om kwanselen te beletten. Vooraan bevindt zich een houten Kruiwagenwiel, (diameter 50 centimeter) de 2 steunen werden vervangen door 2 ijzeren wieltjes.

Gebruik.
Door het lage laadvlak van de kruiwagen konden ook zware lasten zonder al te veel moeite opgeladen worden. Op de boerderij werd de kruiwagen dan ook dagelijks gebruikt: voor het wegvoeren van stalmest naar de mesthoop, voor het vervoer van dierenvoerder en melkbussen. De kruiwagen was het goedkoopste vervoermiddel voor de kleine man die daarmee alle mogelijke zaken, ook personen, vervoerde, soms kilometers ver.
Deze beerkruiwagen werd meegebracht door de afvaardiging van het gemeentebestuur Essen die bezoek brachten aan fabriek in Engeland.

Achtergrondinfo (Gazet van Antwerpen 10 mei 1983) (Terugblik 1983).
Tijdens de tentoonstelling 'Café Hemelrijk' te Esscen werd in het Karrenmuseum een aanwinst uit Engeland overhandigd: een beerkruiwzagen van een kleine honderd jaar oud. Een wagen die hier vrijwel onbekend is, maar in Engeland beroepsmatig werd gebruikt door 'beerruimers'. Dat moet zowat het eerste overzeese karretje zijn in de rijke collectie van het karrenmuseum.
toen vorig jaar tijdens de zomer een select gezelschap mee aan boord mocht van een vliegtuigje van een firma op het industrieterrein gevestigd, voor een feestelijk tochtje naar Engeland, landde men in de Midlands in de buurt van Licester en nam het gezelschap daar een kopieuze maaltijd in een typisch restaurant.
Naar buiten kijkens merkte Piet Van Zandvliet het wagentje op en deed een bod van 40 pond. Of die ooit betaald werden weet neimand te vertellen, maar de eigenaar was in zijn nopjes toen hij hoorde dat het kleinook in een museum zou terechtkomen. Vrijwel nieumand hier er echt rekening mee dat de wagen in derdaad in Essen zou geraken en er werd dan ook raar opgekeken toen dat effectief gebeurde. Eerst maakte het nog een kans op op de vlooienmakkt van HArmonie concordia verkocht te worden, maar Piet van Zandvliet vond het beter op zijn plaats in het karrenmuseum. en nu staat de kar hier te kijk. het gras dat er nog in groeide, Engels gras werd opnieuw uitgezaaid, op de Kiekenhoeve.

In de kar zorgt een ingenieus systeem van twee beschotten ervoor dat schommelen van de 'fekaliën' onmogelijk wordt.
Van het front naar het erepark, van de dagelijkse doening in de Midlands naar het Karrenmuseum te Esesen. Waar een select reisje al niet goed voor is...

Afmetingen:
Bruto- maten: L X B X H: 200cm X 67cm X 83cm
Breedte wielband: 6cm
Diameter: 50cm

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen