Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Landslede

Landslede, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV 1982-0020
BouwperiodeOnbekend
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentLand- en tuinbouwvoertuigen
Hoofdgroep0-wielige voertuigen
TypologieLandslede

Het betreft een houten slede. De slede bestaat uit twee houten glijribben van ongeveer 160 centimeter, aan elkaar verbonden met drie dwarsbalken. Hierop werden er als bodemvlak planken genageld van voor naar achter, dus in de richting van de glijribben. Op beide glijribben staan telkens 3 staanders, waartegen aan de binnen zijde planken werden bevestigd. Zij vormen de zijwanden van de bak. Aan de voor en achterzijde werd tekens een voor- en een achterbord aangebracht.
De glijribben lopen vooraan en achteraan naar boven toe, ze werden met ijzer beslagen.

Gebruik.
Als de landwegen erg slijkerig waren, werd de slee gebruikt om een ploeg of een eg naar het veld te voeren of bieten en rapen van de akker te halen, in het laatste geval werd soms de bak van de driewielkar op de slede geplaatst. Met de slede werd de natte grond niet zo kapot gereden als met kar en wagen. Uiteraard bewees de slede haar diensten als het gesneeuwd had, bijvoorbeeld om graan naar de molen te brengen.
Een slede was ook een praktisch hulpmiddel om een jong paard een vracht te leren trekken, omdat een slee gemakkelijk kan stilhouden bij eventuele moeilijkheden.

Afmetingen:
Bruto- maten: L X B X H: 160cm X 85cm X 72cm

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen