Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Kreng

Kreng, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV1990-0041
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentHandelsvoertuigen
Hoofdgroep4-wielige voertuigen
Subgroepkreng
TypologieKreng

Beschrijving

OpbouwMet de hand getrokken, vierwielig (vooraan: 6 spaken, 3 velgen; achteraan: 8 spaken, 4 velgen) ongeveerd voertuig. Een onderstel met het draaipunt in het voorstel (onder: asdam met tangarmen en draaiplaat; boven: draaiplaat ingewerkt in berriebomen). Achterasdam met ingelaten ijzeren as en schoren. Handboom met kruishout. Berriestel (2 berriebomen, 2 trekstangen, draaiplaat en achterasdam doen dienst als scheien) met een open laadvlak (geen bodemplanken). De kleurstelling van deze wagen is blauw.

Een kreng is een kleine, met de hand getrokken vierwielige kleine wagen, met doorgaans een open laadvlak en houten wielen van eenzelfde diameter. Ze werden vaak in grote magazijnen gebruikt om kisten en andere goederen te verplaatsen.
In de haven werden krengen gebruikt voor het transport over korte afstanden. Afhankelijk van de lading bestonden er verschillende types. ‘Glaskrengen’ waren krengen voorzien van een driehoekig steunkader en werden door de stouwers aangewend om smalle, hoge kisten met glas (glaskassen) veilig vanonder het afdak naar het schip te trekken. ‘Houtkrengen’ hadden geen laadvloer, maar zeer lange rongen aan weerszijden van het voertuig. Dit type werd door de houtnaties gebruikt om geloste planken naar de achterliggende houtloodsen te rijden. Onder ‘duvels’ verstaan we zware en grote krengen, voorzien van vier metalen wielen met eenzelfde diameter. Zij werden gebruikt voor het transport van zware goederen zoals stoomketels, granietblokken en andere uitzonderlijke lasten tot circa 20 ton.
Naarmate het gebruik van tractoren algemener werd en het aantal natiepaarden terugliep, werden de oude platte wagens en krengen aangepast en voorzien van korte metalen dissels. Na de oorlog werden de houten wielen systematisch vervangen door afgedankte tankwielen afkomstig uit één van de talrijke Amerikaanse stockhuizen.

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen