Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Langboomwagen met draaimolen

Langboomwagen met draaimolen, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV 1987-0117
BouwperiodeOnbekend
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentLand- en tuinbouwvoertuigen
Hoofdgroep4-wielige voertuigen
TypologieLangboomwagen met draaimolen

Rechtstreeks op de achterasdam zijn twee zware bomen gemonteerd. De bomen zijn vooraan verbonden door drie dwarshouten op een draaibaar vooronderstel
De achterwielen hebben 7 velgen en 14 spaken en een diameter van 150 centimeter, de voorwielen hebben 5 velgen en 10 spaken en hebben een diameter van 90 centimeter en zijn voorzien van vetassen met borgpen (type a) zonder muilband (type d). De wielen bezitten een zichtbare kromte.
Het vooronderstel is van het normale type voorasdam.
De twee bomen worden verbonden met regels die aan de bovenzijde betimmerd werden, op deze manier werd de bodem van de wagenbak gevormd. Het betreft een bak met rechtopstaande zijborden. De zijborden, worden gesteund door rongen. De rongen werden bevestigd volgens type d. Voor- en achterzijde worden afgesloten door een voor- en achterbord (type e1 met 4 staanders). De beide borden hebben de hoogte van de zijplank. Aan de binnenzijde werd het raamwerk betimmerd met horizontale planken.
De inhoud kan vergroot worden door 'biedeuren' te plaatsen. Bovenaan, aan de bovenregels van de zijborden zijn voor de bevestiging hiervan metalen beugels voorzien (type b).

Gebruik.
Vlaswagen

Afmetingen:
Bruto- maten: L X B X H: 440cm X 180cm X 167cm
Spoorbreedte: achterste: 140cm, voorste: 140cm
Breedte wielband: achterste: 8,8cm, voorste: 9cm
Diameter: achterste: 150cm, voorste: 90cm

Opmerkingen.
Restauratie 2003

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen