Zoekopdracht

Hoofdgroep4-wielige voertuigen
Subgroepvoermanswagen
TypologieVoermanswagen Ed Cassimon

Een voermanswagen is een door paarden getrokken vierwielige vrachtwagen, gebruikt in agrarisch en commercieel verband. Het gaat doorgaans om zwaargebouwde, geveerde voertuigen die ontworpen werden voor de handel in grote hoeveelheden koopwaar en zware vrachten, zoals zakken graan, kolen, vlas en meststoffen. Om de ladingcapaciteit te vergroten kon de wagen voorzien worden van zijleesten en opzetborden. Een voermanswagen werd vaak opgetuigd als een huifkar, waarbij zowel de lading als de voerman tegen weer en wind beschermd werden.
Een voerman dreef één of meerdere keren per week handel tussen de dorpen en de naburige stad. Zijn wagen werd eveneens gebruikt als een bodewagen voor goederenverzendingen, bestellingen en boodschappen voor de dorpsbewoners. Bestelde en vervoerde goederen werden doorgaans in bestelhuizen afgeleverd en opgehaald. Veelal waren dat de panden van de bodediensten zelf of cafés.
Deze voermanswagen in 1924 vervaardigd door wagenmaker Augustijns en smid Aerts uit Nieuwmoer. Het voertuig werd gebruikt door voerman Cassimon, onder andere voor het transport van graan, meel en kolen op de route Kalmthout - Antwerpen. In 1930 werden de achterwielen, de as en de bladveren vervangen, waardoor het laadvermogen verhoogd werd van 3500 kilogram tot 5000 kilogram.

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen