Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Voermanswagen Kar van Blanche

Voermanswagen Kar van Blanche, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV 1971-2240
Bouwperiode1930
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentHandelsvoertuigen
Hoofdgroep4-wielige voertuigen
TypologieVoermanswagen Kar van Blanche

De vracht- of voermanswagen werd door de voerlui gebruikt om vrachten te vervoeren. De voerluiwagen werd voorzien van huif en bok.
Onderaan hangt een grote bak voor het vervoer van de chemicaliën van die tijd: groene zeep, soda, javel, brandspiritus, smeervet, alles verpakt in houten of blikken tonnen of vaatjes. Zo bleven de giftige en ruikende stoffen apart van voedingswaar en koloniale waren. Na een korte rustperiode thuis gingen voerman en paard terug de baan op, om in het dorp de waar aan de man te brengen (winkels) en verhalen te vertellen van wat er in de stad zich allemaal afspeelde. Hij was niet alleen bode maar ook nieuwsbrenger van buiten het dorp.

De man die de wagen maakte is ook geen onbekende: timmerman Alois Vermandere, grootvader van troebadoer Willem Vermandere, hij maakte de bovenbouw. Het ijzerwerk is van smid Hektor Delembre. De laatste eigenaar was voerman Werbrouck.

Deze voermanswagen deed dienst tussen Lauwe en Kortrijk.
Het beroep van bode of voerman was meestal een bijberoep. Men dreef nog handel vb. meel- of graanhandel ook kolenhandel. Meestal had men nog een café, zodat de cliënten bij een afspraak of bestelling gebruik konden maken van een openbaar lokaal, het café.
De voerman was de verbindingsman van dorp naar stad. Een aparte figuur. Van voor in zijn wagen nestelde hij zich voor een 6 à 7 uur durende reis. Eten voor zichzelf, maar ook voor zijn paard dat in goede conditie moest zijn voor de trip. Haver was krachtvoer en daar mocht niets van verloren gaan. Daarom zeildoek en zak met zinken potbodem met riemen om de hals van het paard en als buikvulling was hooi. Het paard verorberde dit voor de afspanning terwijl de baas zijn boterhammen met wat drinken binnen opat en dit alles overgoot met een grote pint bier. Eens terug op de baan kon hij wat dutten vooraan in de wagen onder een grote baalzak of een deken. Het trouwe dier wist precies waar de baas weer dorst had. Wanneer hij de volgende dag terug het dorp in dokkerde, de lantaarn zwaaiend achteraan de wagen.

Afmetingen:
Bruto- maten: L X B X H: 440cm X 212cm X 320cm
Spoorbreedte: achterste: 178cm, voorste: 165cm
Breedte wielband: achterste: 9cm, voorste: 9cm
Diameter: achterste: 140cm, voorste: 72cm

Opmerkingen.
Restauratie 2004:
1X wiel restaureren, (rechts achter)
7X velgstuk - is nieuwe velgpennen in spaken.

Restauratie 2009
Inhuldiging november 2009

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen