Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Boomwagen

Boomwagen, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV 1999-0010
BouwperiodeOnbekend
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentHandelsvoertuigen
Hoofdgroep2-wielige voertuigen
TypologieBoomwagen

De boomwagen werd gebruikt voor het vervoer van boomstammen. Zij hadden grote wielen met daartussen een hefboom voorzien van zware kettingen.
De wielen waren tot 2 meter hoog, soms voorzien van een dubbele rij spaken, steunend op een gebogen as. Wielen en as waren samen goed voor 1 ton gewicht.
De ledige oets staat boven de boomstam. Aan de top van de dissel bevestigt men een ketting. De dissel wordt opgehaald met behulp van een staakhout achter de dwarsbalk. Zo is de dissel in de lucht en de dwarsbalk op de boom. Men snoert de twee samen met de zware kettingen.
Met de ophaalketting haalt het paard de dissel omlaag zodat hij horizontaal boven de boom ligt. Met de woelketting en het woelhout vastgesnoerd moet de boom in evenwicht hangen, zo kan de boom gemakkelijk vervoerd worden.


Gebruik.
Deze 'oets' is afkomstig uit het Waasland van de familie Den Ben uit Basel, Oost Vlaanderen. Ze is dienstig geweest om bomen uit de weilanden en bossen te halen.

Afmetingen.
Bruto- maten: L X B X H: 500cm X 205cm X 189cm
Spoorbreedte: 179cm
Breedte wielband: 11cm
Diameter: 189cm

Opmerkingen
Deze 'oets' is afkomstig uit het Waasland van de familie De Ben uit Basel, Oost Vlaanderen. Aangekocht voor 45.000,- Bef. van de heer Eric Janssens, Ropstraat 9, 9120 Haasdonk. Ze was vroeger in het bezit van de familie Weezen-Herweijers, landbouwers uit Basel-Kraak, Oost Vlaanderen.

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen