Zoekopdracht
Segment

Aantal wielen
Locatie van bewaring

Zakkenlift

Zakkenlift, Karrenmuseum Essen

Classificatie

RegistratienummerV1987-0087
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

SegmentHandelsvoertuigen
Hoofdgroep2-wielige voertuigen
Subgroepzakkenlift
TypologieZakkenlift

Beschrijving

OpbouwMet de hand geduwd, tweewielig ongeveerd voertuig. IJzeren wielen met ijzeren as aan ijzeren steunen. Rechtopstaand berriestel (2 berriebomen, diagonale versteviging) met zakstoel in geleiders doorlopend tot handbomen. Hefboommechanisme met opwindspoel en zwengel (ontbreekt). De kleurstelling van dit werktuig is grijsgroen.

De zakkenophaler of zakkenlift is een toestel, al dan niet verrijdbaar op kleine wieltjes, voor het op hoogte brengen van zware lasten, zoals zakken graan of bloem in een maalderij.
Om het graan intern te verplaatsen droeg een maalder het zakgoed op zijn rug. Minder arbeidsintensief was het gebruik van een hijsblok of een zakkenlift. Het mechanisme van de zakkenlift bestaat uit een opwindspoel en een zwengel verbonden met een zakstoel. Laatstgenoemde kon samen met een zak op gewenste hoogte gebracht worden en ging, bij het wegnemen van de last, in een vloeiende beweging terug naar beneden. Voor het verplaatsen van de zakken over korte afstanden op de diverse verdiepingen maakte men gebruik van steekkarren, ook zolderwagentjes genaamd. Vanaf de jaren tachtig van de negentiende eeuw ontstonden er nieuwe machinaal aangedreven toestellen met een groter gebruiksgemak voor verticaal en horizontaal transport, zoals zakkensullen, elektrisch aangedreven zakkenophalers, elevatoren en zakkentransportbanden.

Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen