Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Arrenslee

Arrenslee, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV2019-0012
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1sleden
Objectcategorie 20-wielige voertuigen
Objectnaamarrenslee
TitelArrenslee

Beschrijving

OpbouwGetrokken voertuig op glijders. Glijders (2 houten glijbalken met lopers) met leidselrek en stokhaken.
Bovenbouw met kuip en zadel. Kuip op een ijzeren brug, zitbank met bergruimte en een afneembaar zadel. Zadel op ijzeren steunen en met houten voetsteunen (klompen) tegen achterzijde van de kuip.
De kleurstelling van dit voertuig is een combinatie van zwart, geel en rood.
BeschrijvingEen arrenslee is een door één of meerdere paarden voorgetrokken voertuig op parallelle glijders, meestal met een zitbank in een open kuip, bestemd voor passagiers. Dit type voertuig was vaak een luxueuze en modieuze stadsslede, die als een statussymbool macht en aanzien diende uit te stralen. De arrentikker is een eenvoudig model arrenslee, voornamelijk gebruikt op het platteland. De kuip heeft doorgaans een smalle rechthoekige vorm met afgeschuinde hoeken en twee zitbankjes over elkaar.
Deze arrenslee werd tussen 1880 en 1920 op het platteland gebruikt door dokter Arthur De Beer. Hij had zijn praktijk in Scheldewindeke en bezocht zijn patiënten in de omstreken met een koets of als het sneeuwde met de slede. Aan zijn praktijk grensde een paardenstal en een koetshuis, waar een koetsier inwoonde voor het inspannen en mennen van de paarden.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen